House Lotter

Residential Projects» Additions & Alterations

Project Type:

Slide 151. House Lotter Reconfiguring out-dated architecture for contemporary family living in suburban Johannesburg.
151. House Lotter Residential - Additions & Alterations
House-Lotter-Collage-feature Cross-block-cross Residential - Additions & Alterations
House-Lotter-Collage-feature Cross-block-cross

House Lotter

PTN 1 of ERF 101. Morningside. Johannesburg. South Africa.

Client: Michael Lotter
Program: ResidentialAdditions & Alterations
Status: Construction – August 2019
Value: R 4.5 Million (US $300 000)
Area: 350m²

More often than not, the problem with fashionable architecture and fads is that eventually they date, becoming aesthetically unpleasing, and spatially impractical. This is what we were approached to address at this outdated 80’s home in suburban Sandton. 

Small poky rooms disconnected by two external atriums that were built within the internal floor plan. These two atriums blocked natural light, divided space and became an eye-sore. The first major design response was to remove the atrium walls and cover them with a glass roof creating a skylight. This transformed the spaces by opening up the plan and flooding the deep internal spaces with light. 

The second major design response was to reconfigure the entrance and main living spaces, connecting them to an external space via courtyards or the main entertainment patio and pool area. The house was divided into two main wings, a bedroom wing and living area wing. This division created both a sense of privacy and security. The library space became the connecting space with a feature joinery and a fireplace. Solid balustrades and large chunks of walls were replaced with slender vertical mullions. 

The third major design response looked at the cottage arrangement. The existing cottage, situated in the patio, was demolished to create an enhanced pool/garden patio.The new cottage was then incorporated with the existing building. 

#HouseLotter #AdditionsAndAlterations #DesignTime #AddingValue #FamilyValues @UrbanSignature_

House Lotter

PTN 1 of ERF 101. Morningside. Johannesburg. South Africa.

Client: Michael Lotter
Program: ResidentialAdditions & Alterations
Status: Construction – August 2019
Value: R 4.5 Million (US $300 000)
Area: 350m²

More often than not, the problem with fashionable architecture and fads is that eventually they date, becoming aesthetically unpleasing, and spatially impractical. This is what we were approached to address at this outdated 80’s home in suburban Sandton. 

Small poky rooms disconnected by two external atriums that were built within the internal floor plan. These two atriums blocked natural light, divided space and became an eye-sore. The first major design response was to remove the atrium walls and cover them with a glass roof creating a skylight. This transformed the spaces by opening up the plan and flooding the deep internal spaces with light. 

The second major design response was to reconfigure the entrance and main living spaces, connecting them to an external space via courtyards or the main entertainment patio and pool area. The house was divided into two main wings, a bedroom wing and living area wing. This division created both a sense of privacy and security. The library space became the connecting space with a feature joinery and a fireplace. Solid balustrades and large chunks of walls were replaced with slender vertical mullions. 

The third major design response looked at the cottage arrangement. The existing cottage, situated in the patio, was demolished to create an enhanced pool/garden patio.The new cottage was then incorporated with the existing building. 

#HouseLotter #AdditionsAndAlterations #DesignTime #AddingValue #FamilyValues @UrbanSignature_