Corner House

Residential Projects» New Build

Project Type:

Slide 104. Corner House A distinctive exploration of residential living within an urban context. Overlaying materiality in form and function. A close collaboration between client and architects.
104. Corner House Residential - New Build corner-house@2x corner-house@2x Cross-block-cross Residential - New Build corner-house@2x Cross-block-cross

Corner House

PTN 1 of ERF 688. Forest Town. Johannesburg. South Africa.

Project Type: Residential New Build

Client: Jonathan Stathacopoulos
Program: Residential New Build
Status: Construction – January 2019
Value: R 6 Million (US $330 000)
Area: 450m²

The design of this residence was dynamized by a long-standing, trusting and affirming relationship between client and architects, allowing for the evolution of carefully curated constructs reflecting their collective form and function formulations optimally.

A strong architectural presence is articulated by bold, clearly defined and detailed forms and an emphasis on the overlay of materiality. The collective commitment of client and architects is embodied in a confident, “less is more” superstructure, ticking all the boxes in the creation of a “home”. Restrictive, site specific shape and space considerations favoured a formative linear exploration. Accents to the structure were included to add a distinctive, architectural presence: a floating glass box edges the front face at the street interface, a black brick feature wall wraps around the structural forms leading the user to the entrance of the home. Two well-defined centrally placed vertical turbines generate visual connectivity between the ground and roof, while asserting an identifiable association for the house within its context.

A natural green inclusion within the structural formulation of the dwelling places it harmoniously within the “green” tone of the Forest Town suburb. A series of integrated planters edge the full extent of the upper level, extending the natural space and softening the pergola construct below. Confirming / crowning the green aesthetic, the roof garden – an expansive node maximizing view, utilization of space and relaxation / entertainment potential. – seamlessly “sits” among the tree tops which strongly defines Forest Town.

Countering conventional isolationist strategies of security in a gesture of public-private integration, there is no boundary wall at the “face” of the home, the placement of the dwelling “at the edge” extends the pavement and creates a visual connection with the neighbourhood.

#CornerHouse #ResidentialArchitecture #BlackBrickFeature #DesignTime @UrbanSignature_

Corner House

PTN 1 of ERF 688. Forest Town. Johannesburg. South Africa.

Project Type: Residential New Build

Client: Jonathan Stathacopoulos
Program: Residential New Build
Status: Construction – January 2019
Value: R 6 Million (US $330 000)
Area: 450m²

The design of this residence was dynamized by a long-standing, trusting and affirming relationship between client and architects, allowing for the evolution of carefully curated constructs reflecting their collective form and function formulations optimally.

A strong architectural presence is articulated by bold, clearly defined and detailed forms and an emphasis on the overlay of materiality. The collective commitment of client and architects is embodied in a confident, “less is more” superstructure, ticking all the boxes in the creation of a “home”. Restrictive, site specific shape and space considerations favoured a formative linear exploration. Accents to the structure were included to add a distinctive, architectural presence: a floating glass box edges the front face at the street interface, a black brick feature wall wraps around the structural forms leading the user to the entrance of the home. Two well-defined centrally placed vertical turbines generate visual connectivity between the ground and roof, while asserting an identifiable association for the house within its context.

A natural green inclusion within the structural formulation of the dwelling places it harmoniously within the “green” tone of the Forest Town suburb. A series of integrated planters edge the full extent of the upper level, extending the natural space and softening the pergola construct below. Confirming / crowning the green aesthetic, the roof garden – an expansive node maximizing view, utilization of space and relaxation / entertainment potential. – seamlessly “sits” among the tree tops which strongly defines Forest Town.

Countering conventional isolationist strategies of security in a gesture of public-private integration, there is no boundary wall at the “face” of the home, the placement of the dwelling “at the edge” extends the pavement and creates a visual connection with the neighbourhood.

#CornerHouse #ResidentialArchitecture #BlackBrickFeature #DesignTime @UrbanSignature_