House Robertson

Residential Projects» Additions & Alterations

Project Type:

Slide 153. House Robertson Customising an existing heritage house and cottage for a couple of artists. Cross-block-cross 153. House Robertson Cross-block-cross Residential Projects - Additions & Alterations Residential Projects - Additions & Alterations

House Robertson

ERF 474. Parkhurst. Johannesburg. South Africa.

Client: Michael Robertson
Program: ResidentialAdditions & Alterations
Status: Complete – September 2019
Value: R 0.5 Million (US $35 000)
Area: 80m²

After purchasing an ‘ugly duckling’ house with a newly built, oversized, and disconnected cottage in the back garden bearing no relationship to the property, the couple asked us to imagine what the space could become. Three main design factors and areas of focus were taken into consideration.

Tweak and open the main house:

  • Remove a large portion of the front and back façade with new glazing, doors and windows, creating both a visual and physical connection. This would bring in natural light and cross ventilation.
  • Rearrange the second bathroom and bedroom into the new master suite with a new large window seat looking onto the garden.
  • Open-plan kitchen / lounge / dining area allowing for flow and entertaining.

Create a connection between the main house and garden:

  • Due to a difference of 1,4m between the main house and garden, a new narrow timber deck with sculptural staircase was designed to be sat on, laid on, and walked on.

Rework the cottage:

  • In a brave move, half the cottage would be removed, allowing more space in the garden and the inclusion of a swimming pool.
  • The cottage would open up onto the garden with high ceilings and a mezzanine bedroom to make up for the loss of area.
  • The cottage would become a studio working space with the mezzanine becoming a rental opportunity.

 

Phase 1, consisting of the living spaces is complete with phase 2 to commence soon. We look forward to seeing this house completed.

#HouseRobertson #AdditionsAndAlterations #HeritageHouse #HomeForArtists @UrbanSignature_

House Robertson

ERF 474. Parkhurst. Johannesburg. South Africa.

Client: Michael Robertson
Program: ResidentialAdditions & Alterations
Status: Complete – September 2019
Value: R 0.5 Million (US $35 000)
Area: 80m²

After purchasing an ‘ugly duckling’ house with a newly built, oversized, and disconnected cottage in the back garden bearing no relationship to the property, the couple asked us to imagine what the space could become. Three main design factors and areas of focus were taken into consideration.

Tweak and open the main house:

  • Remove a large portion of the front and back façade with new glazing, doors and windows, creating both a visual and physical connection. This would bring in natural light and cross ventilation.
  • Rearrange the second bathroom and bedroom into the new master suite with a new large window seat looking onto the garden.
  • Open-plan kitchen / lounge / dining area allowing for flow and entertaining.

Create a connection between the main house and garden:

  • Due to a difference of 1,4m between the main house and garden, a new narrow timber deck with sculptural staircase was designed to be sat on, laid on, and walked on.

Rework the cottage:

  • In a brave move, half the cottage would be removed, allowing more space in the garden and the inclusion of a swimming pool.
  • The cottage would open up onto the garden with high ceilings and a mezzanine bedroom to make up for the loss of area.
  • The cottage would become a studio working space with the mezzanine becoming a rental opportunity.

 

Phase 1, consisting of the living spaces is complete with phase 2 to commence soon. We look forward to seeing this house completed.

#HouseRobertson #AdditionsAndAlterations #HeritageHouse #HomeForArtists @UrbanSignature_