Philadelphia House

Mixed-Use Projects

Project Type:

Slide 802. Philadelphia House Updating and extending commercial capacity within an existing highrise building. Exploring the atrium as a forum of connectivity / convergence. Philadelphia House Philadelphia House 802. Philadelphia House Mixed-Use Projects Cross-block-cross Mixed-Use Projects

Philadelphia House

ERF 4851. Central Business District. Johannesburg. South Africa.

Project Type: Mixed-Use Projects

Client: Nutech Construction
Program : Mixed-useAdditions and Alterations
Status: Complete – November 2018
Value: R 15 Million (US $1 000 000)
Area: 8 900m²

The existing structure targeted for redevelopment is situated within the Johannesburg inner city, framed by a busy, overcrowded and loosely regulated commercial and residential context. High pedestrian traffic volumes compounded the intensity of the operation. The existing 12 storey building was reconfigured such that its capacity as a shopping forum was extended, while simultaneously maintaining its residential capacity.

Considerations of cohesion at a multi-level scale and the access to the fluidity of human circulation were prioritized to ensure optimum utilization of the street context. The project presented a dynamic scale requiring a vertical interpretation of commercial space for 3-storeys, the revitalization / reuse of an unused courtyard and basement, the sustained operations of existing shop owners and the uninterrupted use of the residential components of the building.

Working with the existing paradigm and responding to the brief for the generation of a fluid, dynamic, commercial hub with due consideration to the structural integrity of the existing framework, characterized the architectural approach to the project. The complexity of operations was compounded by the existence of split levels within the formalized multiple levels accommodating various shopping alternatives. Ensuring fluidity and cohesion within its context required particular emphasis within the design evolution.

A key design element introduced was a central core atrium, including a central feature staircase. The considerate impact was to ensure:

  • Ease of circulation
  • Visual connectivity / activation with different levels
  • Natural light permutation through the building
#PhiladelphiaHouse #AdditionsAndAlterations #Atrium #VisualConnection #DowntownArchitecture @UrbanSignature_

 

Philadelphia House

ERF 4851. Central Business District. Johannesburg. South Africa.

Client: Nutech Construction
Program : Mixed-useAdditions and Alterations
Status: Complete – November 2018
Value: R 15 Million (US $1 000 000)
Area: 8 900m²

The existing structure targeted for redevelopment is situated within the Johannesburg inner city, framed by a busy, overcrowded and loosely regulated commercial and residential context. High pedestrian traffic volumes compounded the intensity of the operation. The existing 12 storey building was reconfigured such that its capacity as a shopping forum was extended, while simultaneously maintaining its residential capacity.

Considerations of cohesion at a multi-level scale and the access to the fluidity of human circulation were prioritized to ensure optimum utilization of the street context. The project presented a dynamic scale requiring a vertical interpretation of commercial space for 3-storeys, the revitalization / reuse of an unused courtyard and basement, the sustained operations of existing shop owners and the uninterrupted use of the residential components of the building.

Working with the existing paradigm and responding to the brief for the generation of a fluid, dynamic, commercial hub with due consideration to the structural integrity of the existing framework, characterized the architectural approach to the project. The complexity of operations was compounded by the existence of split levels within the formalized multiple levels accommodating various shopping alternatives. Ensuring fluidity and cohesion within its context required particular emphasis within the design evolution.

A key design element introduced was a central core atrium, including a central feature staircase. The considerate impact was to ensure:

  • Ease of circulation
  • Visual connectivity / activation with different levels
  • Natural light permutation through the building
#PhiladelphiaHouse #AdditionsAndAlterations #Atrium #VisualConnection #DowntownArchitecture @UrbanSignature_